Παρακάτω θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες στις συχνότερες ερωτήσεις. Αν χρειάζεστε παραπάνω πληροφορίες σχετικά με κάποιο θέμα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας εδώ.

ΠΟΙΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΧΟΡΗΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ;

ΧΟΡΗΓΟΥΝΤΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΙ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΩΘΙ ΠΑΘΗΣΕΙΣ:

1. Ενδογενείς διαταραχές του μεταβολισμού με γενετική επιβεβαίωση, σύμφωνα με τις θεραπευτικές ενδείξεις για την αναγκαιότητα χορήγησης διατροφικών σκευασμάτων και έπειτα από έγκριση του Α.Υ.Σ.

2. Κοιλιοκάκη

3. Δυσαπορρόφηση από

α) φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, όπως i) Ελκώδη Κολίτιδα ii) νόσο Crohn

β) Σύνδρομο βραχέος εντέρου , εκτομή ειλεού

γ) Υφολική (μερική) γαστρεκτομή με γαστρονηστιδοαναστόμωση ή ολική γαστρεκτομή

δ) Ηωσινοφιλική γαστρεντερίτιδα έως τρία (3) χρόνια χορήγηση των ειδικών προϊόντων

ε) Ακτινική εντερίτιδα, και ακτινική οισοφαγίτιδα

4. Συρίγγια γαστρικά, γαστροδωδεκαδακτυλικά, γαστρονηστιδικα , ειλεοκολικα

5. Κυστική ίνωση

6. Σε βαριά πάσχοντες που για οποιοδήποτε ιατρικό λόγο σιτίζονται μέσω γαστροστομίας ή/και νηστιδοστομίας , καθώς και με ρινογαστρικό ή ρινονηστιδικό σε παιδιά.

7. Σε παιδιά με αλλεργία στο γάλα αγελάδας, με ηωσινοφιλική γαστρεντερίτιδα οφειλόμενη στο γάλα, χορηγούνται ειδικά θεραπευτικά γάλατα έως την ηλικία των δύο (2) ετών

8. Σε πρόωρα και λιποβαρή νεογνά μέχρι την ηλικία των έξι (6) μηνών, καθώς και σε νεογνά με νεκρωτική εντεροκολίτιδα ή σύνδρομο βραχέως εντέρου

9. Σε ανήλικους με μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων, καθώς και σε ανήλικους πάσχοντες από νεφρική ανεπάρκεια 2ου, 3ου, 4ου και τελικού σταδίου, και ηπατική ανεπάρκεια , εφόσον έχει συσταθεί ειδική διατροφή από τον θεράποντα ιατρό τους.

Η συμμετοχή στην δαπάνη των σκευασμάτων ειδικής θεραπευτικής διατροφής ορίζεται σε 10% εκτός από τις κατηγορίες ασθενών περίπτωσης Α, παράγραφοι 3ε, 5, 6, 7, 8, 9, και των ασθενών ΑμεΑ με αναπηρία 80% και άνω.

Για την πιστοποίηση της νόσου και της αναγκαιότητας χορήγησης ειδικής θεραπευτικής διατροφής, απαιτείται γνωμάτευση ειδικευμένου ιατρού, ειδικότητας σχετικής με την πάθηση, κάθε βαθμίδας από Νοσοκομείο ΕΣΥ, πανεπιστημιακό, ενόπλων δυνάμεων, το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού ή συμβεβλημένο ιδιωτικό Νοσηλευτήριο.

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΧΟΡΗΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΕΠΙΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ;

Τα θεραπευτικά επιθέματα χορηγούνται χωρίς συμμετοχή των δικαιούχων, για παθήσεις που χαρακτηρίζονται ως χρόνια νοσήματα με σκοπό την ταχεία επούλωση δερματικής βλάβης (εξέλκωση) που μπορεί να οφείλεται σε:

  • κατάκλιση εκ πιέσεως
  • εξελκώσεις δέρματος συνεπεία εγκαυμάτων, χημικών ή θερμικών
  • άτονα έλκη κάτω άκρων
  • διαβητικά έλκη
  • εξελκώσεις, μετά ακτινική δερματίτιδα
  • εξελκώσεις, απότοκες επιδερμόλυσης
  • τραυματικές επιφάνειες μετά χειρουργικές επεμβάσεις ή σοβαρούς τραυματισμούς

Για όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις νοσημάτων, χορηγούνται επιθέματα με συμμετοχή 25%. Προϋπόθεση για τη συνταγογράφηση επιθεμάτων είναι η δερματική εξέλκωση να είναι χειρουργικά καθαρισμένη και χωρίς φλεγμονή. Δεν εγκρίνονται επιθέματα για εξελκώσεις σε δάχτυλα χεριών και ποδιών, στο πρόσωπο, στον βλεννογόνο στόματος και πρωκτού.

Οι ιατρικές ειδικότητες που δύνανται να συνταγογραφούν επιθέματα είναι: Γενικοί χειρουργοί, Αγγειοχειρουργοί, Πλαστικής Χειρουργικής, Ακτινοθεραπευτές για εξελκώσεις μετακτινικής δερματίτιδας, Παθολόγοι-διαβητολόγοι για το διαβητικό πόδι, Ορθοπαιδικοί σε χρόνια κατακεκλιμένους ως συνέπεια ορθοπαιδικής βλάβης, Ιατροί Γενικής Ιατρικής για επανάληψη συνταγών και συνέχιση θεραπείας και Δερματολόγοι, Παιδίατροι για την επιδερμόλυση.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΙΑΛΕΙΠΩΝ ΚΑΘΕΤΗΡΙΑΣΜΟΣ;

Ο διαλείπων καθετηριασμός είναι η κένωση της ουροδόχου κύστης σε τακτά χρονικά διαστήματα με τη χρήση ενός καθετήρα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από γυναίκες και άνδρες ασθενείς οποιασδήποτε ηλικίας. Οι διαλείποντες καθετήρες είναι μια αναγνωρισμένη από αιώνες θεραπεία. Τους είχαν χρησιμοποιήσει οι Αιγύπτιοι, οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι.

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΧΟΡΗΓΟΥΝΤΑΙ ΥΛΙΚΑ ΑΥΤΟΚΑΘΕΤΗΡΙΑΣΜΟΥ ΣΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ;

Η χορήγηση αυτών των καθετήρων αυτοκαθετηριασμού ενδείκνυται στη χρόνια δυσλειτουργία και αδυναμία κένωσης της ουροδόχου κύστεως που συνήθως βρίσκεται στις παρακάτω καταστάσεις:

  • νευρογενής ουροδόχος κύστης
  • σκλήρυνση κατά πλάκας -κακώσεις νωτιαίου μυελού (παραπληγία κ.α)
  • μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα( παθήσεις του μυελού των οστών)
  • ασθενείς με πρόβλημα παροχέτευσης των ούρων, διάφορων αιτιολογιών, πχ υπερπλασία προστάτη και οι οποίοι δεν μπορούν να χειρουργηθούν για κάποιους λόγους
  • μετά από επεμβάσεις που απαιτούν καθετήρες πχ ca ουροδόχου κύστης

Η χορήγηση τους γίνεται σύμφωνα με αρχική γνωμάτευση ειδικού με την διαταραχή, ιατρού δημόσιου Νοσοκομείου ή πανεπιστημιακού ή στρατιωτικού, στην οποία αναφέρεται ότι ο ασθενής παρακολουθείται συστηματικά στα ειδικά ιατρεία νευροουρολογίας / δυσλειτουργίας του κατώτερου ουροποιητικού ή σε ουρολογικές κρατικές κλινικές. Η επανάληψη των γνωματεύσεων, μπορεί να γίνει από ειδικούς ιατρούς (ουρολόγους, νευρολόγους, φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης), ιδιώτες ή άλλων δημόσιων δομών, από τις οποίες να προκύπτει η αναγκαιότητα χορήγησης των υλικών, με την επισύναψη ή αναφορά της γνωμάτευσης του ειδικού ιατρού.

ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΥΤΟΚΑΘΕΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ;

Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τους διαλειπόντες καθετήρες ως μέθοδο κένωσης της κύστης μπορεί να χρειάζεται να τους εφαρμόσουν 4 με 6 φορές την ημέρα.

ΠΩΣ ΘΑ ΜΑΘΩ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΤΟΥΣ ΔΙΑΛΕΙΠΟΝΤΕΣ ΚΑΘΕΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ;

Οι διαλείποντες καθετηριασμοί μαθαίνοναι στο νοσοκομείο ή στο σπίτι με την καθοδήγηση ενός επαγγελματία υγείας.